Bazı bebekler diğerlerinden daha zorludur

14.10.2011
319
Bazı bebekler diğerlerinden daha zorludur

Kolay bebekler olduğu gibi, yüksek beklen­tileri olan, anne babalarından çok şey isteyen ve istediklerini elde edene kadar şikâyet eden, zor bebekler de vardır. Kısa zamanda bu tip bir bebeğe sahip olup olmadığınızı anlarsınız. Yüksek beklentili bebekler aşırı hassastırlar. Etraflarında olan biteni anlayabilmek için daha fazla yardıma ihtiyaç duyarlar. Her daim kolla­rınızda olmak isterler. Sık sık emerler. Yatırdığı­nız gibi uyanıverirler. Uyurken bile ten teması­na ihtiyaç duyarlar. Asla size rahat vermezler. Yüksek beklentili bir bebeğe sahip olmak, annelik hakkındaki duygularınızı değiştirebilir. Uysal ve şirin, minik bir bebekle huzur içinde sarılıp uyuduğunuzu hayal ederken, kendinizi oldukça yorgun, mızmız ve huysuz bir bebeği bir ya da iki saatliğine uyutmaya çalışırken bulabi­lirsiniz. Bu noktada bebeğinize karşı daha az şefkatli hissedebilir ve bu sebeple diğer pek çok anne gibi kendinizi suçlayabilirsiniz: “Neyi yan­lış yapıyorum?”. Hiç bir şeyi yanlış yapmıyorsunuz. Ara ara sabrınızın tükendiğini hissetmeniz normal. Bazı kadınlar, yaradılışı gereğince bu nokta­ya diğerlerine göre daha erken vanrlar ki, bunda utanılacak bir şey yoktur. Önünüzdeki aylarda her şeyin daha iyiye gitmesi için, bu tip zorluk­lara alışmanız gerektiğini unutmayın. “Yüksek beklentili” terimi tam olarak ne manaya gelir? Öncelikle minik bir bebeğin is­teklerinin, ihtiyaçlarından ibaret olduğunu ve ağlamanın tek iletişim yolu olduğunu unutmayın. Bebeğinizin mızmızlanması şımarıklığına, sizi rahatsız etme isteğine ya da bu küçük yaşta ha­yata karşı bir meselesi olma olasılığına bağla­namaz. Mutlaka bir şeye ihtiyaç duyduğu aşi­kârdır. Ancak o şeyin, ne olduğunu anlayamadı­ğınızda ya da yorgunluktan bitap düştüğünüzde, yıpranmış sinirleriniz farklı sonuçlara varma­nıza yol açacaktır. Öyle ki, bebeğinizin ağlama­sını şımarıklığına bağlayıp, onun umduğunuz kadar eğlenceli olmadığını düşüneceksiniz. İşte bu noktada, yüksek beklentili kavramına tutunup, derin bir nefes almalı ve buradaki ye­tişkinin siz olduğunu ve size bir şey anlatmaya çalışan bir bebekle muhatap olduğunuzu unut­mamalısınız.

Bunu mutlaka kazanmanız gere­ken bir savaş olarak görmekten vazgeçip, bebe­ğinizin hırçınlık yapmaya çalışmadığını kabul edin. Sizin işiniz bu bebekle ilgilenmek. Nere­deyse kollarınızdan hiç bırakmadığınız bebeği­niz susmak bilmeyebilir. Ama en azından içten içe onun yanında olduğunuzu bilip, kendini gü­vende hissediyordur. Bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını tek başınıza karşılayabileceğinizi sanmayın. “Yüksek bek­lentili” bir bebek annesi olarak kabullenmeniz gereken ikinci kural budur. Siz yorulduğunuzda onu saracak yardımcı kollara ihtiyacınız olacak. Bebeğiniz kadar enerjinizi tüketen ev işleri ve di­ğer sorumluluklarınız için yardıma ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Bebeğiniz pek minnettar görünmese de, tüm çabalarınızı takdir edecek bir desteğe ihtiyacınız olacak. İçinizdeki bebe­ğinizin ihtiyaçlarını anlama ve karşılamada so­run çıkaran engelleri ortaya çıkarmak için de yar­dıma ihtiyacınız olabilir. Sizde var olmayan bir şeyi vermeniz müm­kün değildir. Duygusal deponuz boş iken ilerle­yemezsiniz. Eğer tek başınıza mücadele ediyor, kendinizi yalnız ve mutsuz hissediyorsanız, ba­şınız dertte demektir. Kendinize bakamazsanız, bebeğinize de bakamazsmız. Yardım istemek­ten çekinmeyin.

Eşinizle, aile üyelerinizle ve ar­kadaşlarınızla hissettiklerinizi paylaşın. Bırakın bebeğinizle başkası ilgilensin. Bu sayede sizi ra­hatlatacak bir banyo yapabilecek ya da dışarı yürüyüşe çıkabilecek fırsatlar yaratmış olursu­nuz. Altıncı bölümü tekrar okuyun ve yardım is­teme ile kendi bakımınıza özen gösterme husu­sunun üzerinden geçin. “Neden ben?” diye dü­şünmek yerine, “başka kim var?” diye sorun kendinize. İnternette yüksek beklentili bebek sahibi başka insanlar, özellikle bebekleri biraz daha büyümüş olanlar hakkında biraz araştırma yapmanızda fayda var. Unutmayın ki birkaç ay sonra bebeğiniz fıziksek olarak biraz daha ge­liştiğinde, işler daha iyiye gidecektir. Her bebek bağlanmaya ihtiyaç duyar. Ancak bazıları, bunu daha yoğun bir şekilde yaşar. Aslında bu sizi ve eşinizi, duyarlılığınızı artırarak kısa sürede uz­man ebeveynler yapacağından, sizin için bir lü­tuf olarak da algılanabilir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.