Braket Çeşitleri ve Diş Teli Tedavisi

Braket Çeşitleri ve Diş Teli Tedavisi

Sizlerle bu yazımızın içerisinde braket nedir, braket çeşitleri nelerdir, hangi braket bizim için en uygun tedavi yöntemidir, seçim yaparken hangi faktörlere daha çok dikkat etmeliyiz, estetik olarak en ideal braket hangisidir gibi çok merak edilen soruların cevaplarına bakacağız.

Diş hekimliği için porselen braketler estetik açısından her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. Dilersek bazen dişlerimize bonding yaptırarak bazen de yaptıracağımız zirkon veya imax porselenler ile daha maliyetli olsa da kaliteli dişlere sahip olarak ayna karşısında saatlerce gülüşümüze bakmak isteyebiliriz.Braket Çeşitleri ve Diş Teli Tedavisi

Dişlerimiz kimi zaman o kadar güzeldir ki ama diş köküne yerleşimlerinden dolayı birbirleriyle olan ahenkleri bozulur ve istediğimiz gülüşe sahip olmadığımızı düşünürüz. İlave bir tedavi veya maliyete gerek kalmadan sadece tel tedavisi ile dişlerimizin ahengini yeniden yakalayabilir ve rüyalarımızı süsleyen o ideal gülüşümüze sahip olabiliriz.

Braket Nedir?

Braket Çeşitleri ve Diş Teli Tedavisi Braket aslında birçoğumuzun kullandığı ya da çevresindeki insanlar da sık sık gördüğü diş telleri ile diş arasında ki köprü vazifesi gören diş minesine yapıştırılan aparatlardır. Diş hekimliği uzmanlık dalı olan ortodontide tedavinin temel taşıdır. İngilizce “brace (bağlamak)” kelimesinden türeyen braket dişlerin dış yüzeyine veya iç (lingual) yüzeyine sabitlenen ve içerisinden tellerin geçebildiği diş hekimliği materyaline verilen isimdir.

Diş Teli Tedavisi Braket Çeşitleri Nelerdir?

Klasik metal braketler, porselen braketler, şeffaf plaklar, lingual braketler ve ortodontik apareyler olmak üzere şuan da kullanılmakta olan 5 türlü tedavi yöntemi vardır. Braket Çeşitleri ve Diş Teli Tedavisi

1. Porselen Braketler ile Yapılan Ortodonti Tedavisi

Eğer diş teli tedavisi açısından estetik kaygınız varsa porselen braketler diş renginde olması, görünürlüğünün az olması gibi avantajlarıyla psikolojinizi etkilemeyecektir ve sizin için çok ideal bir seçenek olabilir.

Temizliği metal braketlere göre zor olur diye korkmayın temizliği ve alışılması gayet kolaydır. Ama yeme içme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekebilir. Çünkü porselen braketler metal braketlere göre daha kırılgan yapıdadır.

Bu nedenle sert gıdalar tüketirken braketinize zarar verebilirsiniz ayrıca koyu renkli içecek ve gıda tüketiminiz sıksa bu konuyu kendi diş hekiminizle yeniden gözden geçirmenizi tavsiye ederiz çünkü beyaz renkte olduğu için rengi zamanla eğer dikkat etmezseniz koyulaşıp estetik açıdan sizi rahatsız edebilir.

Kalitesini artırmak için braket ve telin temas ettiği yerleri metal diğer kısımları porselenden üretilen seçenekleri de bulunmaktadır. Porselen braketler de yaşanabilecek kırılmalarda genellikle diş hekimleri ek ücret talep etmeden değişim yapmaktadır bu konunun şartlarını da konuşmanızı tavsiye ederiz. Diğer diş tellerine göre %10-20 arası maliyet olarak bir dezavantajı olabilir.

Tüm bu avantaj ve dezavantajlarını göz önünde bulundurarak kendi ortodontistiniz ile görüşerek karar vermeniz gerekmektedir. Bu arada unutmadan şunu da eklemek isteriz porselen braketler ile tedavi süreniz metal braketlere göre çok fark etmese de bir nebze uzun olabilir.

2. Klasik Metal Braketler ile Yapılan Ortodonti Tedavisi

Birçok kişi tarafından hala yoğun bir talep gören metal braketler artık çevremizde iyice yaygınlaştı ve metal braket ve diş teline sahip birini gördüğümüzde bizim için sıradan gelmeye başladı. Metal braketler ile yapılan diş teli tedavisinin önemli avantajlarından birisi çok büyük zaman farkı olmasa dahi tedavi süresinin biraz daha kısa olmasıdır.

Ama bu tedavi süresini etkileyen birçok etken olmasından dolayı yine de diş hekiminiz tarafından size kesin bir tarih vermesini beklememelisiniz genelde öngörülen tedavi süresi 1 ile 1,5 yıl arasında değişim göstermektedir. Genelde fiyat olarak porselen braketleri incelerken de söylediğimiz gibi yüzde 10 ile 20 arasında değişen bir avantaja sahiplerdir.

Tahmini bir Metal braket fiyatını vermek gerekir ise 2000 ile 10000 Türk lirası arasında değişen bir fiyat bandı bulunmaktadır tabi ki bu fiyatlar bulunduğunuz şehre gittiğiniz kliniğe ve diş hekiminize bağlı olarak değişebilir. Metal braketler diğer braketlere göre daha dayanıklıdır ve braketinizde kırılma yaşamanız porselen braketlere nazaran daha düşük ihtimale sahip diyebiliriz. Ayrıca metal braketlerin mini ve kendi kendine kilitlenebilir tarzında çeşitleri de vardır.

3. Lingual Braketler ile Yapılan Ortodonti Tedavisi

Lingual braketler dişlerin iç yüzeyine uygulanan ortodontik tedavi yöntemidir. Bazen tedaviyi oldukça kolaylaştıran bu yöntemle bazı vakaları da tedavi etmekte zorlanılabilir. Eğer estetik olarak diş tellerinizin görünmesini istemiyorsanız bu tedavi yöntemiyle iyi bir estetik verim elde edebilirsiniz.

Tahmin edeceğiniz gibi dil ile teması fazla olabilecek olan bu tedavi yöntemin de bazı zamanlar diliniz de yaralanma, ufak kanama gibi tahribatlar yaşayabilir ve özellikle alışma döneminde konuşma zorlukları yaşayabilirsiniz.

Bazı vakalarda uygulanan protokol kişiye özel yapılan lingual braketlere gereksinim duyar ve bu kişiye özel üretilen lingual braketler yurtdışında üretildiği için fiyatları genellikle 20000 ile 30000 Türk lirası arasında farklılıklar gösterir. Daha önce de belirttiğimiz gibi bunlar tahmini fiyatlardır eğer net fiyat bilgisi almak istiyorsanız kendi diş hekiminize danışmanız gerekmektedir.

4. Şeffaf Plaklar ile Yapılan Ortodonti Tedavisi

Son dönemde bir hayli önem ve popülarite kazanmış bir ortodontik tedavi yöntemidir. Diş teli, braket ve ağıza yapıştırılan herhangi sabit bir parçası bulunmayan bu tedavi yönteminde her dişin hareketi ayrı bir plakla yapılmaktadır. Braket Çeşitleri ve Diş Teli Tedavisi

Diş yamukluğundaki dereceye göre bir bilgisayar programı yardımıyla üretilen bu şeffaf plakları hastanın günde en az 20 saat kullanması ve 3 hafta da bir değiştirmesi protokolüyle dişlerinin düzelmesi beklenir. Braket ve diş teli olmadığı için estetik açıdan kaygı uyandırmayan bu plaklar dişlerde pekte önemsemeyecek derece de ufak aşınmalar yapabilir.

Bazı dişlerinizin üzerine tedaviyi kolaylaştırmak ve dişe verilen desteği artırmak amacıyla ortodonti uzmanınızın görüşüne bağlı olarak butonlar yerleştirilebilir. Diş tellerine göre diğer bir avantajı ise gün içerisinde istediğiniz zaman çıkarıp takabileceğiniz bir materyal olmasıdır. Braket Çeşitleri ve Diş Teli Tedavisi

Şeffaf plakların dezavantajlarına bakacak olursak 3 haftada bir değiştirilmesi ve malzeme fiyatının daha pahalı olması maliyetini diğer tedavilere nazaran daha da yukarı çekmektedir. Alışma aşamasında ilk birkaç günde konuşma problemi ve yemek yerken çıkarıp yeniden takma da zorluk yaşayabilirsiniz.

Bu şeffaf plaklar braketlere nazaran daha hafif vakalarda tercih edilmektedir ve her vakada sonuç almak pek mümkün değildir. Eşer diş hekiminiz uygun görürse seçenekleriniz arasında yer alabilir bir ortodontik tedavidir.

5. Ortodontik Aparey ile Yapılan Ortodonti Tedavisi

Eğer tüm dişleriniz normal yapıda bir tane dişiniz de çarpıklaşma mevcut ise ya da dişlerinizde oluşabilecek problemi henüz ortada yokken öngörüp engellemek istiyorsanız ortodontik apareyler aslında tam da size göre diyebiliriz. Braket Çeşitleri ve Diş Teli Tedavisi

Takılıp çıkarılabilen bu apareyler yalnız başına bir tedavi olabilirken sabit bir ortodonti tedavisinin bir parçası olarak da günümüzde kullanılmaktadır. En önemli avantajları ise fiyatları diğer sabit apareylere göre daha uygundur.

İyi Bir Ortodonti Tedavisi İçin Hangi Adımları İzlemeliyim?

İyi bir ortodonti tedavisi için öncelikle yapılması gereken şimdi sizlerle göz atacağımız adımları izleyerek en ideal braket seçimini yapmaktır.

1. Diş Hekiminiz ile Tanışın

Braket Çeşitleri ve Diş Teli Tedavisi En önemli ve aynı zamanda ilk adımımız olan klinik ve diş hekimi seçimi bize en uygun hekim ve maliyet gibi şartlar açısından detaylıca değerlendirilip atılmalıdır. Bu tedavi protokolü boyunca yaklaşık 2 yıl geçireceğiniz hekiminizle iyi bir iletişim içerisinde olmanız büyük önem arz etmektedir.

2. Muayene Olun

Kliniğimizi ve hekimimizi belirledikten sonra dişlerimizdeki sorunların tespiti ve tedavi sürecinin başlaması için detaylı bir diş muayenesi olmanız gerekmektedir.

3. Radyografik İnceleme

Muayene sırasında net olarak belirlenemeyen sorunların tespiti röntgen (direkt grafik) ile ortaya koyulabilmektedir.

4. Sorunlarımızı Tespit Ettik Peki Hangi Tedavi Seçimini Yapmamız Gerekiyor?

Braket Çeşitleri ve Diş Teli Tedavisi Diş hekiminiz ile beraber az önce konuştuğumuz adımları tamamladıktan sonra hangi tedavi yönteminin protokolü tedavi süreci boyunca nasıl işleniyor karşılıklı olarak detaylı olarak tartışmanız ve size en uygun tedavi yöntemine birlikte karar vermeniz gerekiyor. Unutmayın bu tedavi sizin için yaklaşık 2 yıl sürecektir ve sizin kendinizi en rahat hissedeceğiniz yöntemi seçmeniz gerekiyor.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.