Karaciğer Yağlanması Neden Olur?

Karaciğer Yağlanması Neden Olur?

Karaciğer yağlanmasının birden fazla sebebi vardır. Net sebebin konabilmesi için doktora gözükmeniz gerekmektedir. Fakat sağlıklı insanların karaciğerlerindeki yağ oranı oldukça azdır.

Sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite ve kötü alışkanlıklar sebebi ile karaciğerde bulunan yağ miktarı artar. Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 25’inde karaciğer yağlanması bulunmaktadır.. Bununla beraber bunların bir kısmında karaciğerde fonksiyonel ya da yapısal bozukluklar da ortaya çıkar.

Karaciğer harabiyetine kadar varabilen ciddi sonuçlara da yol açabilmesi sebebi ile ciddiye alınması ve kesinlikle tedavi ettirilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

Karaciğer Yağlanması Nedir?

Karaciğer hücrelerinde normalin üstünde yağ birikmesi ile beraber ortaya çıkan hastalığa karaciğer yağlanması denir. Karaciğerde artan bu yağlanma miktarı karaciğerde iltihaplanmalara da yol açar.

Bununla beraber karaciğer fonksiyonlarında azalma meydana gelir. Tüm bunların sonrasında karaciğer harabiyete sebep olabilir, karaciğer kanseri ve siroza varan ciddi karaciğer rahatsızlıkların yol açar. Hepatosteatoz olarak da isimlendirilen bu hastalık sinsice ilerler ve belirli bir aşamaya ulaşana kadar da genellikle bir belirti vermez.

Erken evre karaciğer yağlanmaları genellikle farklı bir sebebe yönelik olarak yapılan ultrasonografik incelemeler sırasında tesadüfen fark edilir. Ancak ilerledikçe hastalık hem kendisi, hem de yol açtığı başka hastalık türleri sebebiyle belirtiler vermeye başlar.

Karaciğer sağlığı üzerinde aşırı ciddi bir tehdit yaratan bu hastalık teşhis edildiği zamandan itibaren tedavi edilmeye başlanmalı ve bu tanıyı hasta bireyler düzenli olarak kontrol ettirmeli.

Karaciğer Yağlanmalarının Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer yağlanması belirli bir aşamaya gelene kadar asla kendini belli ettirmez, sinsi bir hastalıktır. Ancak hastalık ilerledikçe ve yağlanma oranı da arttıkça bazı hastalar karnının sağ üst bölümünde basınç ve doluluk hissetmeye başlar.

Yaşanan bu durum büyüyen karaciğerin çevre doku ve kemiklere yaptığı baskıdan kaynaklanır. Karaciğerinde ileri düzeyde yağlanma ve büyüme olan bir hastada karaciğer kaburgaların arasın doğru basınç yaptığı için doktor tarafından yapılacak fiziki muayene sırasında bile tespit edilmesi olağandır. Tüm bunların haricinde yaygın görülen karaciğer yağlanması rahatsızlığı belirtileri bunlardır:

  • Kaşıntı
  • Sarılık
  • İştahsızlık
  • Göğüs ve karın bölgesinde ağrı
  • Halsizlik ve enerji düşüklüğü
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Çabuk yorulma

Ciltteki belirtileri ile beraber karaciğer yağlanması kendini gösterebilen bir rahatsızlıktır. Az ihtimal ile görülen bu belirtiler yağlanmaya bağlı olarak oluşmuş bir karaciğer hastalığı bulunan bireylerde görülür. Kaşıntı, buna bağlı olarak gelişen kızarıklık ve pullanmalar karaciğer yağlanmasının ciltteki diğer belirtileridir. Bu sebep ile yaşanan bu gibi sorunlar ile beraber kişiler bir karaciğer hastalığına yakalanmış olabilir. Bir uzmana görünmekte fayda vardır.

Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri Nelerdir?

Vücuttaki yağ metabolizmasında önemli görevlere sahip olan bir organdır karaciğer. Enzim dengeleri ve çalışma düzeni çeşitli sebeplere bağlı olarak bozulduğunda karaciğer yağlanmaya ve büyümeye başlar. Tabii ki bu durumun gelişiminde rol oynayan pek çok etken bulunuyor.

Bunların başında ise sağlıksız beslenme yer alır. Rutin yaşantıda tüketilen besinler, günlük alınan yağ miktarı, öğün aralıkları ve yapılan öğünler ile uyku vakitleri arasındaki süreler gibi beslenmeye ilişkin birçok faktör sağlıklı ve dengeli bir biçimde ayarlanmadığı için karaciğer yağlanmasının gelişme ihtimali oldukça artar. Bunların haricinde karaciğer yağlanması oluşumunda risk faktörü olan etkenler şunlardır:

  • Hamilelik
  • Açlık
  • Wilson hastalığı
  • Hareketsiz yaşam
  • Düzensiz yaşam
  • Toksin içeriği yüksek olan besinlerin tüketimi
  • Tüksek kolesterol
  • Sürekli kullanılan bazı ilaçlar
  • Alkol ve sigara kullanımı
  • Obezite
  • Hızlı kilo alıp verme
  • İnsülin direnci ve diyabet hastalığı

Karaciğer yağlanmasının görülme aralığı kadın ve erkek bireylerde aşağı yukarı aynıdır. Ancak orta yaş ve üzerindeki bireylerde karaciğer hastalığına yakalanma oranı gençlere oranla daha yüksektir. Yetişkin bireylerin yaklaşık %30’unda görülen bu hastalık her 10 bireyden birinde karaciğerde enzimatik dengenin bozulmasına bağlı olarak ortaya çıkar.

Karaciğer Yağlanması Çeşitleri Nelerdir?

Karaciğer yağlanması hastalığı temel olarak üç farklı duruma bağlı biçimde görülür. Bunlar hamileliğe bağlı olarak gelişen akut akciğer yağlanması, alkol kullanımına bağlı olarak oluşan yağlanma ve son olarak alkol ya da hamileliğe bağlı olmayan basit karaciğer yağlanması durumudur. Genel olarak bu üç grup altında incelenen hepatosteatozda hastalığın ilerlemişlik durumuna ve türüne bağlı olarak belirlenen evlere bulunur. Nedir peki bu karaciğer yağlanması evreleri nelerdir?

  1. Evre: En hafif görülen basit karaciğer yağlanmasıdır. Henüz bu evrede oluşmuş yağlanma karaciğerde harabiyet oluşumuna yol açmaz.
  2. Evre: Alkole bağlı olmayan bu evrede karaciğer yağlanmaya bağlı olarak inflamasyonlar ortaya çıkar.
  3. Evre: Fibrozis evresi olan bu üçüncü evrede, karaciğer dokuları sertleşerek bağ dokusuna dönüşür. Bu durum karaciğer harabiyetini gösterir.
  4. Evre: Karaciğer yağlanmasının en ileri seviyesi olan bu evrede karaciğer sirozu hastalığının gelişimi söz konusudur

Karaciğer Yağlanması Teşhisi Nasıl Konulur?

Diyabet ve Obezite hastalarında kan lipidlerinin yükselmesi ve karaciğer enzimlerinin kandaki seviyelerinin normalin üzerine çıkması karaciğer yağlanmasına ilişkin ön yanının koyulabilmesi için yeterlidir. Karaciğer yağlanması görülen hastanın sürekli alkol kullanma alışkanlığı yoksa eğer, bu tablo büyük bir ihtimal ile basit karaciğer yağlanması olarak tanımlanabilir.

Yağlanmanın kesin olarak teşhis edilebilmesi için ultrasonografisi, temografisi, manyetik rezonans (MR) ve karaciğer biyopsisi uygulamaları yapılır.

Hastanın tedavi sürecinin ne biçimde planlanacağına hastanın hepatosteatoza eşlik eden diğer hastalıkları ile beraber yağlanmanın hangi evresi ve ne kadar süredir devam ettiği, kan bulguları gibi birçok faktörler değerlendirilerek doktorlar tarafından karar verilir. Karaciğer organında oluşan yağlanmanın ilerleyişinin durdurulması ve yağlanmanın ortadan kaldırılmasına ilişkin bir tedavi süreci hemen başlatılarak hastanın düzenli olarak kontrolden geçirilmesi sağlanmalı.

Karaciğer Yağlanması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastaya basit karaciğer yağlanması teşhisi konulduktan sonra, ideal kilosunun üzerinde ya da Obezite seviyesinde olan hastalar ilk olarak bir diyetisyen ile görüştürülür. Ardından diyete başlar ve düzenli aralıklar ile egzersiz yapması sağlanır. Diyabet hastalarında ise bu durum, hastanın oral diyabet önleyici ilaçlar ve gerekli ise İnsülin uygulamaları ile kan şekeri regülasyonu sağlanmalı ve düzenli aralıklar ile mutlaka takip edilmeli.

Hiperlipidemisi bulunan hastalar ise kan lipidlerini dengelemeye yardımcı olan ilaçları kullanmalıdır. Bu tedaviye uyum sağlayan hastalarda basit karaciğer yağlanması hastalığı rahatlık ve kolaylıkla tedavi edilebilir. 6 ay süren bu tedavi sonrası, karaciğer enzimlerindeki yükseklik devam ediyor ise hastaya karaciğer biyopsisi uygulanır ve hastalığın evresi, karaciğerde yol açtığı hasarın aşaması konularında gerekli araştırmalar yapılır.

Basit karaciğer yağlanması yani birinci evre yağların geri dönüşümü daha kolayken, Fibrozis ve siroz gelişmiş karaciğer yağlanmanın geri dönüşü çok uzun yıllar gerektirir. Bu hastalar kesinlikle doktorun önereceği tedaviye ek olarak düzenli bir biçimde egzersiz, diyet ve kan şekeri kontrolüne hayatı boyunca özen göstermek zorundadır. Bunun yanı sıra evresi ne olur ise olsun karaciğer yağlanması hataları sigara ve alkol kullanımından kesinlikle kaçınılmalıdır.

Karaciğer Yağlanması İçin Muhteşem Bitkisel Çözümler

Tıbbi önerileri takip etmenin yanı sıra, bu hastalık ile savaşmanıza yardımcı olabilecek doğal yöntemlerde vardır. Yağlı karaciğerinizi kontrol altına almanıza yardımcı olacak bitkisel yöntemler şunlardır:

  • Enginar Suyu: Enginardan elde ettiğimiz bu doğal su, steatoz tedavisinde yardımcı olur. Sebebi ise detoks ve sindirim niteliği taşır enginar. Diyet lifi ve antioksidan bileşenleri açısından oldukça zengin olan enginar, karaciğerinizi iyi etmek için düvenli ve doğal bir yoldur.

Malzemeler: Enginar ve üç bardak su (750 ml)

Hazırlık: Enginarı dilimleyin ve bir kap suya koyun, tencereyi ocağa bırakın ve 5 il 8 dakika kaynatın. Sıvı bir kıvama geldikten sonra bekletin ve ardından süzün. Sabahları boş mideye ver her büyük öğünden önce bir bardak içmeye özen gösterin.

  • Karahindiba Çayı: Karahindiba çayı, dokularda lipit birimini azaltmak adına karaciğerin detoksifikasyonuna yarımdı olan antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip bir bitkisel çaredir.Bileşenleri, yağların ve toksinlerin ayrışmasını teşvik etmesi ile beraber metabolizmayı da aktifleştirir.

Malzemeler: 1 yemek kaşığı karahindiba ve 1 bardak su

Hazırlık: Bir çorba kaşığı karahindibayı bir bardak kaynamış suya ekleyin ve üstünü kapatın. 10 ike 15 dakika demlenmeye bırakın. Sabahları boş mide için ve günde 2 – 3 kez tekrarlayın. 2 hafta boyunca içmeye özen gösterin.

  • Süt Dikeni Çayı: Karaciğer yağlanması denilince akla ilk gelen şifalardan birisini süt dikeni çayı. Silymarin denen ve hepatik hücrelerin yağ birikimine karşı korunmasına yardımcı olan bir madde içerir süt dikeni.

Malzemeler: 1 bardak su, 1 çay kaşığı süt dikeni

Hazırlık: Bir fincan su kaynatın ve süt dikenini içine ekleyin. Karışımın üstünü kapatın ve 10 dakika kadar demlemeye bırakın. Süzün ve ardından için. Günde bir kez, iki ya da üç hafta kadar içmeye özen gösterin.

  • Boldo Çay: Doğal Boldo çay, karaciğer fonksiyonları ile ilgili problemlerle mücadele için en etkili bitkisel çayların başında gelir. Bu mükemmel bitki safra kesesi işlevlerini uyarır ve yağları parçalamaya yardımcı olur. Bu yağların, hepatik hücrelerde birikmesinin de önüne geçer.

Malzemeler: 1 bardak su, 1 yemek kaşığı Boldo yaprağı

Hazırlık: Bir fincan suyu kaynatın ve ardından Boldo ekleyin. Ateş üzerinde üç dakika kadar tutun ve alın. 10 dakika gibi bir süre demleyin daha sonra servis yapın. 3 gün boyunca günde 2 bardak baldo içmeye özen gösterin.

  • Pelin Otu Çayı: Pelin otu, karaciğer işlevlerine yardımcı olan ve steatozla mücadele eden acı maddeleri içerir. Örneğin; absinthe ve anabsynthesis. Bu bileşenler ile, yağların sindirimini hızlandırır ve diğer sorunlarla beraber hazımsızlık ve mide enfeksiyonlarını hafifletir.

Malzemeler: 1 çay kaşığı pelin otu, 1 bardak su

Hazırlık: Pelin otunu kaynar suya ilave edin ve 10 dakika kadar demlemeye bırakın. Ardından süzün ve için. 2 – 3 hafta boyunca günde bir fincan pelin oyu içmeye özen gösterin.

Yukarıda yazmış olduğumuz yazımızda karaciğer yağlanması hastalığı ile ilgili pek çok önemli detaya yer verdik. İlk etapta ne kadar tedavi edilir gibi kolay bir hastalıkmış gibi görünse de ilerleyen evrelerde can sıkıcı olmaya başlar.

Alkol ve sigaradan uzak durmaya özen gösterin bu süreçte. Yediğiniz içtiğiniz besinler de son derece önem taşımakta. Eğer yukarıda yazmış olduğumuz belirtileri yaşıyorsanız bir uzmana başvurmanızda fayda var. Beraberinde bitkisel yollarında epey faydasını göreceksiniz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.