Kıl Dönmesi Nedir?

Kıl Dönmesi Nedir?

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Nedir?

Kıl Dönmesi Nedir? tıpta pilonidal sinüs Latince kuş yuvası olarak bilinen ve erkeklerde daha çok kuyruk sokumu dediğimiz yerde meydana gelen bir tür cilt rahatsızlığıdır.

Vücutta yağ ter bezlerimizin gözenekleri daha çok bulunan sırt, boyun, saç derisi gibi alanlardan dökülen sac tüy ve cilt döküntülerinin gözenek boşluklarından derinin içine gömülen ve zamanla burada birikerek kisttik bir sekil yaratarak ortaya çıkan bir hastalıktır.

Saç, tüyler düz ve pürüzsüz değildir. Üzerinde aynı tahıl basağındaki gibi dikenler tek yönde çıkıntıları vardır.Deri altına giren kıllar deri döküntüleri cilt altında sokularak pilonidal sinus rahatsızlığı yaratmaktadır.

Kılın deri içerisine sokularak kendisine yuva yapmasıyla ortaya çıkan bu kronik iltihap kıl dönmesi olarak betimlenilebilir. Kıl dönmesi olan bölgede enfeksiyon artarak yara meydana getirebilmektedir. Kuyruk sokumu haricinde ender de olsa göbek deliği, koltuk altı, berberlerin parmak araları gibi bölgelerde gibi başka vücut bölgelerinde de görülebilmektedir.

Bu hastalık kadınlara oranla 3-4 kat daha fazla erkeklerde rastlanmaktadır. Erkeklerde genelde 45 yaş altında hastalık fazla görülmesiyle beraber oturmayı gerektiren meslek grupları da bu risk içeren gruba dâhil olmaktadır. Şiddetli ağrı, kötü kokulu iltihap akıntısı gibi ciddi yan etkiye neden olabilen bu rahatsızlığın erken teşhis ve terapi çok önemlidir.

Ancak toplumumuzda anüs rektum bölgesi hastalıklarında çoğunlukla hastalığın son aşamasına kadar doktora gidilmemektedir. Hastaların bu utangaçlığı ve çekingenliği yüzünden doktora ya da kendi yakınlarına bile söylememektedirler. Bu hastalık kesinlikle belirli bir zaman sonra kendiliğinden iyileşebilecek bir türde rahatsızlık değildir.

Bu nedenle kıl dönmesinin olduğu bölgede iltihaplanma, gözle görülür büyüklükte yara oluşmadan uzman bir genel cerraha gitmeli ve ortaya çıkan bu denli belirtilerde göz ardı edilmemelidir. Kıl dönmesinin tek bir tedavi yöntemi bulunmaktadır o da uzman bir genel cerrahtan alınmış olunan destek. Hastanede ise bu hastalıkla ilgilenen Proktoloji bölümüdür.

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Nedenleri

Uzmanlar kıl dönmesinin kesin nedeni bilmemekle beraber hastalığın olma durumuna ilişkin iki farklı teori ileri sürmektedir. İlki vücuttan dökülen kıl deri ve benzeri ya da cisimcikler özellikle terleme sırasında ciltteki delik ve gözeneklerde toplanarak derimizin altında birikmesidir.

Vücut hareketi zamanında deri altına sokulan kılların 60 – 70 sayı değerlerine ulaşabildiği gözlemlenmiştir. Cisimciklerin toplandığı bölge bir zarla örtülerek kisttik bir sekil oluşturur. Kıllara reaksiyon sırasında meydana gelen iltihap apsesi bu kistin ucundan dışarı akmaktadır.

Kıl dönmesinde daha az savunulan bir diğer teori ise hastalık olan alanda doğuştan var olan kök hücrelerin ergenlik çağından sonra hormon salgını ile aktifleşmesi sonucu kıl oluşumuna başlaması şeklindedir.

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Belirtileri

Kıl dönmesi ilk safhada gizli ilerleyen bir hastalık türüdür; fakat yabancı cisimlerin deri altına birikinti sırasında sinir sitemine ve vücuda verdiği belirli ağrı sinyalleri vardır. Kıl dönmesi başlangıçta genelde insanların çoğunda yağ bezesi ya da sivilceye benzer bir şişlik olduğunu tanımlamaktadır.

Hastayı bu safhada rahatsız etmeyen belirtiler ilerleyen safhalarda ağrıdan dayanılmayacak bir durum haline gelebilmektedir. Kıl dönmesi hastalığı üzerine hastaneye müracaat etmiş kişilerin tamamında gözlemlenen bazı belirtiler aşağıda gösterildiği şekildedir;

Kalça darlığında batma hissi, ağrı, apse ve şişlik kıl dönmesinin ilk safhada apse sorununu meydana çıkarır. İç çamaşırındaki bu ıslaklığı normal karşılayan hastalar bu safhada hastalıktan genelde habersizdir. Apse mikroplar cisimcikler ile birleştiğinde iltihap yara haline döner ve sarımsı yeşil bir renk alır. Akıntı ayni zamanda kötü kokar. Bazı durumlarda akıntı kanlıda görülebilmektedir.

Son safhaya gelmiş olan kist daha sonra apse halini almasıyla yerini yüksek şiddete sahip bir ağrıya dönüşmektedir. İnsan bu ağrı sebebiyle yürüyemez bir yere oturamaz hale gelebilmektedir.

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Tedavisi

Kıl dönmesi tedavisi olunabilmesi için öncelikle hastalığın alanında gelişen apsenin içini tamamen boşaltılması ve tedavisi olunduktan bir iki ay sonra kıl dönmesi tedavisi yapılır. Apse boşaltma işlemi kısa bir sürede yapılır. Deri üzerinde iz bırakmayacak şekilde küçük bir kesik atılarak apse boşaltılmaktadır. Apsenin içini sıvı ilaç ile temizlenerek kapatılır.

Bu işlemleri deneyimli Genel Cerrahi Uzmanlarının yapması gerekir. Sayılan bu belirtilerden her hangi biri ya da birkaçını kendisi karşılaşıldığında bitkisel tedaviler gibi vakit kaybına neden olan yöntemlerden uzak durmalı işi bu alanda uzman doktorlara bırakılmalıdır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.