Mide Kanserinin Neden Ve Belirtileri
Ölümle sonuçlanan kanser türleri arasında ilk sıralarda yer alan mide kanserine yol açan etkenler arasında yanlış beslenme de yer alıyor. Tütsülenmiş yiyecek, fazla tuz ve katkı maddeleri içeren besinleri tüketenler, bu hastalığa daha kolay yakalanıyor. Mide kanserleri, tüm dünyada görülen kansere bağlı ölümlerde ilk sıralarda yer alıyor. Amerika, bu kanserin neden olduğu ölümleri, beslenme alışkanlıklarını olumlu yönde değiştirerek azaltmayı başarıyor. Japonya, Güney Amerika, Doğu Avrupa’da her 100 bin kişiden 30-85 kişi mide kanserine yakalanırken; ABD ve İsrail gibi ülkelerde bu kanserin görülme oranının her 100 bin kişide 4-8 kişiye kadar düştüğü görülüyor. Dünyada mide kanserinin en çok görüldüğü ülke olan Japonya’da da bu hastalığa bağlı ölüm oranları; gerek erken tanı, gerekse halkın bu konuda duyarlı olması nedeniyle büyük oranda azalıyor. A VE C VİTAMİNİ EKSİK OLMAMALI Tıp dünyası, mide kanserine karşı iyi bir savaş veriyor. Ancak son zamanlarda; yemek borusunun alt bölümünde yer alan mide adeno karsinomları daha çok görülmeye başlandı. Bu da yüksek kalori tüketimiyle açıklanıyor. Genelde 60 yaş civarında görülen mide kanserine pek çok şey neden oluyor. Örneğin beslenmede yüksek tuz tüketimi, mide kanserine yol açabiliyor. Katkı maddeleri içeren konserveler, sucuk, salam, sosis gibi nitrat alımına neden olan bütün gıdalar; mide hücreleri üzerinde metaplazi yapıyor. Günlük beslenmede A ve C vitaminin düşük olması, yiyeceklerin tütsülenmiş ve tuza yatırılmış olması, soğutma olanaklarının eksikliği, kalitesiz içme suyu, özellikle arseniğin yüksek olması, ekonomik gelirin düşüklüğü ve en başta sigara tüketiminin fazla oluşu; mide kanserine yakalanmanın en önemli etkenleri.
GENETİK YATKINLIK ÖNEMLİ Mide kanserine yakalanmada aile öyküsü de büyük önem taşır. Genetik yatkınlığın, bu hastalığa yakalanmada yüzde 8-10 arasında etkili olduğu görülüyor. Pylori enfeksiyonu da mide kanserine yakalanma riskini beş-yedi kat artırıyor. Son zamanlarda bu alandaki en önemli buluş; meme kanserlerinde tespit edilen HER-2′ye, mide kanserlerinin bazı tiplerinde de rastlanmasıdır. Bu buluş; bu küçük gruba giren hastaların tedavisinde ufuk açmıştır. Çünkü burada bir ilaç devreye girmekte ve tedavide çok daha başarılı sonuçlar vermektedir.
DÜNYADA AZALIYOR TÜRKİYE’DE ARTIYOR Dünyada mide kanseri azalırken, Türkiye’de bundan 10 yıl öncesine göre, istatistiksel olarak büyük oranda arttığı görülüyor. Mide kanseri eskiden; yüksek oranda koyu çay, sigara ve tuzlanmış et tüketilen Doğu Anadolu’da, diğer bölgelere nazaran çok daha fazla görülürdü. Şimdi ise bölgesel olmaktan çıkmış; Trakya ve Karadeniz de dahil olmak üzere bütün bölgelerde mide kanseri oranı dünya istatistiklerini geçmiştir.
YAKALANMA YAŞI 30′A DÜŞTÜ Genelde 60 yaş civarında ortaya çıkan mide kanseri, artık çok daha genç yaşlarda da görülmeye başlandı. 30 yaşın altındakilerde bile bu hastalığa rastlanabiliyor. Buna da beslenme alışkanlıklarımızın değişmesi neden oluyor. Fazla kırmızı et tüketimi, fast-food, sigara içiminde artış, alkol, raf ömrü uzun olan bütün gıdaların çok tüketilmesi, suda bulunan arsenik oranının kontrol edilmemesi, zirai ilaçların bilinçsizce kullanılması, organik gıdaların Türkiye’de gittikçe tükenmesi, defalarca kullanılmış yağlarda kızartmalar yapılması, kimyasalların mutfaklarımızda deterjan olarak kullanılması, yanmış yağların gıdalarda kullanılması gibi nedenler, mide kanserinde artışın başlıca sebepleri.
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ Kilo kaybı İştahsızlık Karında dolgunluk hissi Halsizlik Bele vuran ağrılar Hazımsızlık Tümörün tutulduğu yere bağlı olarak yutma zorluğu Şiddetli ve inatçı kusmalar Hasta bu belirtilerle oyalanarak doktora gitmezse veya gittiği doktorun endoskopi, bilgisayarlı tomografi ve tetkiklere bakmadan, mide gastriti tanısıyla verdiği ilaçlarla zaman kaybederse, hastalık geç evrede ortaya çıkar. Bu nedenle de tedavisi çok daha zor olur. ŞANS YÜKSEK Kadınlarda; yumurtalık kanseri gibi gelişen tümörler, mide kanserinin yumurtalıklar üzerine metastazından dolayı ortaya çıkabilir. Bu, mide kanserinin bir yansımasıdır. Bu hastalıkla ilgili klinik tarama en iyi Japonya’da yapılır. Kontrastlı radyografi ya da endoskopi, erken evre mide kanserini yakalama açısından çok başarılıdır. Bu da cerrahi olarak yüksek bir tedavi şansı ortaya çıkarır. Erken tanıdan dolayı Japonya’da kanserden kurtulma şansı yüksektir.