Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Önemli Noktalar

Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Önemli Noktalar

Çocuk Ağız Ve Diş Sağlığı İçin Dikkat edilmesi gereken şeyler Ağız ve diş sağlığı son derece önemlidir. Ağız ve diş hijyeni ağzımızın ve dişlerimizin sağlıklı olmasını ve gülüşlerimizin de oldukça güzel ve sağlıklı olmasını sağlar. Eğer diş bakımınızı yaparken dişleriniz ya da diş etleriniz kanıyorsa veya ağzınızda geçmeyen sürekli bir koku olduğunu hissediyorsanız en kısa sürede diş hekiminize gözükmenizi tavsiye ederiz.

Ağız Bakımı Nasıl Uygulanır?

Ağız bakımı, dişleriniz ve dişetleriniz için yapabileceğiniz en önemli şeylerden birisidir. Güzel ve sağlıklı dişlere sahip olmak iyi görünmeniz ve iyi hissetmenizle beraber, yemek yemenizi ve konuşmanızı da sağlar. İyi bir ağız sağlığı huzurunuzun için de önem teşkil eder.

Doğru ve kurallı bir diş fırçalama ve diş ipi kullanımını içeren günlük önleyici bakım, problemleri ortaya çıkmadan önce engellemenize yardımcı olur. Doktorunuza yaptığınız ziyaret dışında, dişeti hastalığı, diş çürüğü ve diğer diş problemlerinin oluşumunu engellemek ya da büyük ölçüde azaltmak adına hepimizin yapabileceği basit uygulamalar vardır.

Doğru Ağız Hijyeni Nasıl Sağlanır?

Dişlerin, dış ve çiğneme yüzeylerinden bakteri plağını ve yiyecek kalıntılarını atmanın en iyi yolu diş fırçalamaktır.

Eni İyi Diş Fırçalama Yöntemi Nedir?

Kullanmış olduğunuz diş fırçanızı 45 derecelik bir açı ile, dişeti birleşimine yerleştirin. Fırçanızı kıl uçlarının aynı yerde kalmasına dikkat ederek, küçük daireler çizecek biçimde hareket ettirin. Aynı hareketi her diş üzerinde on saniye süreler ile tekrarlayın.

Alt ve üst dişlerinizin iç ve dış yüzeylerini aynı yöntem ile temizlemeye devam edin. Alt ve üst azı dişlerinizin çiğneme yüzeylerinde fırçanızı ileri ve geri yönde hareket ettirerek temizlemeye özen gösterin. En önemli adımlardan biri olan dil fırçalama işlemini de gerçekleştirmeyi unutmayın.

Dişler Nasıl Zarar Görür?

Uygun bir teknik kullanılmazsa eğer dişler zarar görebilir. Sert ve yanlış fırçalama tekniği; diş eti çekilmesi, diş yüzeyinde madde kayıpları ve hassasiyet oluşumuna sebep olur. Bunun yanı sıra, tam temizlik etkisi sağlanmadığı taktirde çürük ve diş eti hastalıklarını önlemek de oldukça zorlaşır.

Çocuk Diş Fırçaları

Küçük başlı, sık kıllı, kıl uçları yuvarlatılmış, düz kesimli kıl demetleri olan, yumuşak ya da orta sert fırçalar seçilmelidir. Bu vesile ile dişler arasına ve ağzın tüm bölgelerine erişip temizleyebilmek oldukça kolaylaşır. Ortalama üç ya da dört ayda bir fırçanın değiştirilmesi gerekir.

Dişler Arası Bölgenin Temizliği

Temizlenmeyen diş aralarında oluşacak bakteri plağını temizlemek mutlaka özel bir bakım gerektirir. Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları bu bölgelerde başladığı için her zaman düzenli olarak diş ipi kullanılması gerekir.Çocuk Ağız Ve Diş Sağlığı İçin Uygulanması Gereken Doğal Yöntemler

Diş İpi Nasıl Kullanılır?

  • Diş ipi kullanımının, diş fırçalama eyleminden sonra yapılması gerekir.
  • Diş ipi, her iki elimizin işaret parmağına dolanarak ve baş parmağınızın yardımı ile kullanılır.
  • Diş ipini dişlerinizin arasından yavaş hareketler ile ve kontrollü bir biçimde geçirin.
  • Diş etini yaralayacak sert ve ani hareketlerden mutlaka kaçının.
  • Diş ipini her dişin çevresinde “C” harfi çizecek biçimde ileri, geri, yukarı ve aşağı hareket ettirerek ara yüzleri temizlemeye özen gösterin.
  • Aynı işlemleri ger dişinizde tekrar ederek tüm dişlerinizi tam olarak temizlediğinizden emin olun.

Arayüz Fırçaları

Diş aralarında geniş boşluklar ya da braketleri köprüler ve implantlar olduğu zaman dişlerin ara bölgelerinin temizliği için kullanılır bu fırçalar. Özellikle diş teli tedavisi uygulayan hastalar kullanır. Bir sap kısmı ile beraber taşıyıcı ucuna yerleştirilen silindirik ya da konik değişebilen küçük fırçalar bütünüdür. Eğer var ise interdental diş fırçası kullanımı sizin için oldukça faydalı olacaktır.

Ağız Gargaraları

Diş eti iltihabını önlemek, mikrobiyaldental plağının oluşumunu engellemek, kişinin ağız bakımını kolaylaştırmak gayesi ile hastalara gerekli durumlarda önerilir. Ağız gargaraları asla tek başına yeterli değildir. Diş fırçaları ve diş iplerinin yaptığı mekanik temizlik işlemlerine kimyasal olarak destekte bulunu ağız gargaraları. İçerdikleri maddelere göre ve amaçlarına göre periodontist tarafından önerilir. Çocuk Ağız Ve Diş Sağlığı İçin Uygulanması Gereken Doğal Yöntemler

Diş Duşu

Yüksek basınç ile su püskürten aletler ile gerçekleşir diş duşu. Dişe yapışmış mikrobiyal dental plağı temizleyemez ve bu sebeple de diş fırçasıyla beraber diş ipinin yerini tabii ki tutamazlar. Bunun yanı sıra, tedavi edilmemiş ağızlardan derin peridontal ceplerin varlığında gıda artıklarını basınç ile cep içine iterek peridontal apselere sebep olabilirler.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.