Diş Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Vücut üzerinde dişlerin sağlığı sadece dış görünüş açısından önemli değildir. Kişi, dişlere zarar veren alışkanlıklardan uzak durarak kendi diş sağlığını koruyabilir. Diş sağlığı, bütün vücudun sağlığını etkileyen bir durumdur.
Diş Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ağız yolu ile vücuda giren her türlü madde mideye gelir ve bütün vücutta neredeyse dolaşır. Bu yüzden ağız içi hastalıkları da bütün vücuda yansıyacaktır.
Diş ve diş eti hastalıkları oldukça ağrılı rahatsızlıklardır. Diş hastalıkları başlarda sadece ağrı ile başlasa bile zaman içerisinde dişlerin kaybına yol açabilir. Dökülen dişlerin yerine protez yapılabilir ancak protez diş gerçek diş ile aynı hissi vermez. Kişi yemeklerden haz alamaz ve kendi dişi ile yemek yiyememenin rahatsızlığını yaşar. Bu yüzden dişlere zarar veren alışkanlıklar bilinmeli ve dikkat edilmelidir.
Ayrıca diş ve diş eti hastalık ağız içerisinde hoş olmayan kokulara neden olabilir. Ağız içi kokuları kişinin sosyal yaşamını etkiler ve çevresinde çok insan kalmamasına kadar sonuç verebilir. Sürekli olarak naneli ağız kokuları kullanmak yerine diş sağlığını korumak gereklidir. Diş çürükleri ya da diğer diş rahatsızlıklarından korunmak oldukça basittir. Düzenli diş hekimi kontrolü ve diş hekimi tavsiyelerine uymakla kişi sağlığını koruyabilir.
Biberon Kullanmak
Bebekler biberon kullandığı süreç içerisinde daha rahat bir şekilde uyku düzeni yakalayabilirler. Fakat bebeğin ağzında gece boyu biberon ile uyuması süt dişlerin gelişimini engeller. Bebekler uzun süreli olarak biberon kullanmamalıdır. Gerekir ise uyuduğu zaman ağzından biberon alınmalı ve kullanımı erken yaşta bıraktırılmalıdır. Özellikle biberon kullanımından kaynakları çocuklarda görünen biberon çürüklerinin dönüşü olmamaktadır.
Çay, Sigara ve Kahve Tüketimi
Çay, sigara ve kahve dişlere zarar veren alışkanlıkların en başında yer alırlar. Gün içerisinde belirli bir miktarda kahve vücut için yararlı olsa bile fazla tüketimi oldukça zararlıdır. Dişlerin sararmasına ve diş etlerinin geriye çekilmesine neden olabilir. Yıllar boyu kullanımlarının ardından ağız kanserine kadar sonuç verebilirler. Sigara kullanımı tamamen bitirilmelidir. Kahve çay tüketimi ise günde belirli bir sayı ile sınırlandırılmalıdır.
Dişleri Sıkmak
Gece uyurken diş sıkma alışkanlığı olabilir. Bu kişiler, sabah uyandıkları zaman diş etlerinde bir sızı olduğunu fark ederler. Bu sorun psikolojik olarak meydana gelir ve bir psikiyatr ile tedavi olunmalıdır. Dişleri sıkmak, zaman içerisinde dişlerin aşınmasına neden olabilir. Diş etleri zamanla geriye çekilir ve dişler dökülmeye başlar. Dişlere zarar veren bu alışkanlık dişlerin tamamının kaybı ile sonuçlanabilir.
Şekerlemeler ve Asitli Gıdalar
Diş Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler konusun da en yaygın olarak kullanılan ürünler başın da Asitli ve şekerli gıdalar tüketmek zaman içerisinde diş minelerinin zayıflamasına neden olur. Dişler hızlı bir şekilde çürüyebilir ve ağız içerisinde oldukça şiddetli ağrı yapar. Şekerli gıdalar tüketildikten sonra ağız içerisine bir miktar peynir alınmalıdır. Peynir, dişlere yapışan şekerlemenin arınmasını sağlar. Çocuklara şekerlemeler olabildiğince az verilmelidir. Fabrika yapımı meyve suları içlerinde çok fazla şeker barındırır ve çocukların diş sağlığı için zararlıdır.
Ağız İçine Yabancı Madde Almak
Ağız içerisine yiyecekler dışında hiçbir madde alınmamalıdır. Oynama ya da çiğneme amaçlı alınan maddeler dişlerin kırılmasına ve aşınmasına neden olabilir. Uzun süreli sonuçlarda ise dişler kayıp edilebilir. Ayrıca fındık ve ceviz gibi sert kabuğa sahip olan gıdalar bir kıracak yardımı ile kırılmalıdır. Ağız içerisinde kırılmamalı ve dişlerin aşınması engellenmelidir.
Diş Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler konusunda uyarılarımızı dikkate alarak diş ve ağız sağlığınızı koruyabilirsiniz. Soda kapağını dişler yardımı ile açmak çok zararlıdır. Bu durumların herhangi birisinde dişler çatlayabilir ya da kırılabilir. Hızlı olarak alınacak bu sonuçlar doğrultusunda kişi kendi dişini kaybedebilir. Gerçek dişin yerine yapılacak olan bir protez diş, kişinin gerçek dişinin işlevini tam olarak yerine getiremez.
Diş Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler başlıklı yazımız ile ilgili sizlerde düşüncelerinizi yorumlar kısımından bizler ile paylaşabilirsiniz.